Smeringsoptimalisatie, de gedroomde energiebesparingsmaatregel.

2023-06-08

Het juiste smeermiddel, op de juiste plaats, in de juiste hoeveelheid aan de juiste frequentie is volgens Optimol Lubrication de sleutel voor het duurzaam opereren van uw machinepark.

Optimol Lubrication is een autoriteit op vlak van hoogwaardige smeermiddelen en smeringsoptimalisatie. Naast de speciale MFT (MicrofluxTrans) plastische deformatietechnologie worden speciale additieven gebruikt die bijvoorbeeld het optreden van micro-pitting op de flanken van de tandwielen verminderen, waardoor de tandwielkasten zwaarder kunnen worden belast, minder warmte genereren en langer meegaan.

SRV-testresultaten (het meten van de fysische interactie tussen een smeermiddel en twee contactmonsters die in een roterende of lineaire oscillerende beweging worden belast) tonen voor bijvoorbeeld Castrol Optigear een wrijvingscoëfficiënten aan van ongeveer 0,05 tot 0,08 vs. 0,11 tot 0,15 bij een conventionele tandwielolie, een afname met maarliefst 60%, wat resulteert in een slijtagevermindering tot -50%.

Energiebesparingen

De wrijving van de onderdelen in een transmissiekast onder hoge belasting genereert warmte en trillingen; beiden energieverliezen. Deze verspreide energie genereert een hogere vraag maar energie aan de ingang van de transmissiekast om hetzelfde vermogensniveau aan de uitgang te handhaven. Een lager energieverbruik betekent vanzelfsprekend lagere bedrijfskosten, en aldus heeft uw energierekening een directe invloed op uw winstgevendheid. Een rapport van het “European Commission's Directorate-General for Energy” schat dat het efficiënt smeren van industriële machines in de EU kan leiden tot een jaarlijkse energiebesparing van 11,3 TWh. Dit komt overeen met het energieverbruik van ongeveer 2,8 miljoen huishoudens.

“Dit alles maakt dat de smeermiddelen en toebehoren aangeboden door Optimol Lubrication op middel-lange termijn financieel zeer aantrekkelijk zijn.” - verduidelijkt Andre Bruyas, technisch directeur bij Optimol Lubrication. “Smeermiddelen vertegenwoordigen gemiddeld slechts tussen 5 en 10% van de totale kosten in het onderhoudsbudget van industriële bedrijven.” Dankzij de expertise van Optimol Lubrication kunnen enorme besparingen (tot -50%) worden gerealiseerd op mechanische onderdelen en onderhoudsbudgetten! “Bedrijven besteden te weinig aandacht aan dit aspect, maar toch kan het kleinste onderdeel van het onderhoudsbudget, de grootste impact hebben, zeker als het gaat over energie en onderhoudskosten.

Geautomatiseerd smeren

Wie optimalisatie zegt, zegt bijna als vanzelfsprekend “automatisering”. De innovatieve, robuuste en hoogtechnologische herlaadbare automatische elektromechanische smeersystemen van Memolub® die aangeboden worden door Optimol Lubrication in combinatie met hun hoogwaardige smeermiddelen dragen ontegensprekelijk bij aan het leveren van een nog grotere toegevoegde waarde voor machineparkbeheerders, en tot nog grotere operationele en financiële voordelen. 1 + 1 is soms echt 3, of -3 in dit geval!

share this article: